Ердоган пак обвини външни сили, че подкопават икономиката, заканва се да върне

...
Ердоган пак обвини външни сили, че подкопават икономиката, заканва се да върне
Коментари Харесай

Гърци купували по 10 къщи в Турция заради евтината лира

Ердоган отново упрекна външни сили, че подкопават стопанската система, заканва се да върне инфлацията на 4%
Турските управляващи са решени да противодействат на силите, които се пробват да подкопават икономическата непоклатимост на страната с финансови операции, съобщи турският президент Реджеп Ердоган, представен от Анадолската организация. В остра тирада той добави, че няма да съобщи страната в ръцете на тези, които продават родината си за 1 $.

Ердоган уточни, че турската стопанска система ще продължи развиването си по разпоредбите за свободния пазар. Твърденията, че може да се наложи Турция да разгласи изключително състояние в областта на стопанската система, не подхождат на действителността, счита президентът. По думите му държавното управление и отсега нататък няма да позволява повишение на главния лихвен %. Не очаквайте нищо друго от мен, означи турският водач, съгласно който ислямът повелява лихвите да са ниски.

Ердоган за повторно през последните седмици се основава на религията, с цел да оправдае упоритостта си да отстоява политика на ниски лихвени проценти при висока инфлация, обратно на консенсуса измежду международните централни банкери, че би трябвало да се прави таман противоположното.

Турската лира спадна до рекордно ниско ниво от 17 лири за щатски $ в петък, като при най-ниското ѝ равнище тя записва обезценяване от 55% за настоящата година

В момента инфлацията в страната е от над 21% съгласно формалната статистика и над два пъти по-висока съгласно неофициални източници. Известният икономист Стив Ханке, който сега преподава в университета “Джон Хопкинс ” в Балтимор, даже счита, че тя към този момент е над 85%. Според него единственият метод да се озапти растежът на турската инфлация е въвеждането на валутен ръб.

Както понижихме инфлацията до 4%, когато пристигнах на власт, по този начин рано или късно ще я понижим отново, само че няма да разреша хората да бъдат смазани от лихвени проценти, продължи да развива тезите си Ердоган. Преди дни турският президент разгласи 50% нарастване на минималната заплата, което се чака в допълнение да ускори инфлацията. Прогнозите са тя да надвиши 30 на 100 идната година.

Със срутва на турската лира бяха заличени спестяванията на хората, съществени артикули станаха скъпи, а милиони турци към този момент живеят под формалния предел на бедността. Има дефицит и на вносни медикаменти в общо 27 000 аптеки в цяла Турция за редица болести от диабет до рак, сърдечни заболявания и грип. Според Турската фармацевтична асоциация през ноември има липса на 645 медикаменти, фармацевти настояват, че броят им е към 1000.

Проблемът се задълбочава и от обстоятелството, че поради извънредно евтината турска лира хиляди поданици на прилежащи страни като България и Гърция всеобщо изкупуват евтините за тях храни, препарати за пране и разчистване, облекла и медикаменти. Туроператори от Одрин споделят, че всички хотели в близкия до границата ни град са изцяло резервирани за празниците, защото българите съчетават почивката с опция да изпълнят догоре колите със артикули при завръщането си.

Според турския в. “Хюриет ” българите и гърците към този момент са почнали да се оглеждат и за покупката на парцели в пограничните региони, защото те са в пъти по-изгодни от парцелите в личните им страни. Семейства на гърци с турски корени купували по 10 къщи, до момента в който преди за цяла година вземали по две-три, написа “Хюриет ”. Вестникът разгласява една до друга и фотоси на чужденци с претъпкани пазарски колички, които се редят в супермаркетите, и дълги опашки от стоящи на дъжда и студа турци, които чакат с часове за субсидиран по-евтин самун.

“Разбира се, ние знаем какво въздействие има повишаването на цените върху всекидневието на хората. Наясно сме за неустойчивостта, провокирана от придвижването на лирата и неговото отражение върху цените. Ние ще се съпротивляваме на това. Аз разгласявам отсам: няма връщане обратно ”, безапелационен бе турският президент.

През уикенда най-мощната организация на турския бизнес – “Тузиад ”, е призовала държавното управление да се откаже от провежданата политика, акцентирайки, че хаосът на пазара е посочил, че провежданият пробен модел се е провалил.

“Ние работим за мощно държавно управление, което вие да можете да експлоатирате. Тази нация няма да разреши да вършиме това ”, отвърнал им президентът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР